Het (verkeerde) imago van techniek

30 jun. 2021

Door Simon Dijkstra, consultant techniek Headhuntersteam

Het vinden van technisch personeel voor organisaties is in 2021 “more challenging than ever”. De krapte op de technische arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal door het dak geschoten. In januari stonden er in Nederland 68.000 technische vacatures open. Dit is een stijging van 65% ten opzichte van 2016 toen het aantal openstaande vacatures net boven de 41.000 kwam. Hoewel ik geen glazen bol heb en niet in de toekomst kan kijken, verwacht ik voor de komende jaren dat deze stijging alleen maar gaat toenemen.

HOntwerp zonder titel_39_oewel de krapte in 2016 ook nijpend was, zie ik geen grote veranderingen die doorgevoerd worden om dit tegen te gaan. Er zijn initiatieven om de zij-instroom te bevorderen, maar deze trajecten zijn vaak arbeidsintensief in de begeleiding en leveren vaak niet het gewenste resultaat op. Als gevolg wordt toch snel de handdoek in de ring gegooid. Aan de ene kant begrijpelijk als het risico bij de bedrijven ligt. Ik snap de keuzes die hierdoor gemaakt worden. Als er niks verandert wordt het vechten om de kandidaten die wel beschikbaar zijn. Dit gaat gepaard met niet-markt conforme salarissen en beloftes die wellicht niet worden waargemaakt. Is dit de juiste oplossing? In mijn ogen niet.

Toen ik in 2006 ging stage lopen bij een technische organisatie in het noorden van Nederland had ik het idee dat ik terug ging in de tijd. In een oude fabriekshal werd ik tien weken achter de zaagmachines gezet en als goedkope kracht aan het werk gezet. Hier is in feite helemaal niks mis mee. Je moet onderaan beginnen en ik begrijp dat je niet alleen het leuke werk kan doen. De grote vraag; trekt dit de jeugd richting de techniek beroepen?  Naar mijn idee kampt de technische sector met een verkeerd imago. Een imago van vieze handen, zwaar fysiek werk en een magere beloning. Waarbij ouders graag hun kinderen “manager” zien worden of in ieder geval niet zwaar fysiek werk doen. In mijn werk als consultant kom ik bij veel organisaties over de vloer en dat beeld klopt niet meer tegenwoordig. 3D engineering, robotisering, Softwarematig programmeren, Domotica, Augmented Reality en meer. Ontwerp zonder titel_38_

De techniek sector is vooruitstrevend, innovatief en zeker aantrekkelijk voor elk kind dat de basisschool gaat verlaten. De kunst is om juist dit imago op te poetsen om de instroom vanaf onderop te stimuleren. Zodat we wellicht in 2025 of 2030 het aantal technische vacatures kunnen halveren. Een nobel streven en wellicht niet haalbaar, maar zeker interessant om hier als organisaties en branchevereniging naar te kijken. In tussentijd ga ik graag met organisaties in gesprek om te kijken wat de beste manier is om technische kandidaten aan te trekken.

Headhuntersteam heeft een groot netwerk in de techniek en is gedreven om de koppeling te maken tussen professionals en organisaties in de techniek. Onze consultants techniek zijn gespecialiseerd in dit vakgebied. Neem contact op met een van onze kantoren om samen het vraagstuk te bespreken.

Amsterdam 020 638 27 28
Leeuwarden 058 216 15 82
Groningen 050 526 88 84
Zwolle 038 421 21 18
Eindhoven 040 303 08 84

foto

"Ik ben heel goed geholpen door Yoeri Claassen van het Headhuntersteam aan een leuke opdracht.
Door middel van een kennismakingsgesprek met Yoeri bij het Headhuntersteamkantoor aan de Herengracht kon ik toelichten wat voor type opdracht ik zocht en wat mijn werkervaring is. Op basis van dit gesprek kreeg ik binnen een week een opdracht aangeboden waarbij ik werd geïntroduceerd en kon beginnen.
Ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer samen te werken met het Headhuntersteam."

Sumeet Sharma