Schaarste: het nieuwe normaal?

18 apr. 2024

Deze schaarste heerst er niet alleen op de arbeidsmarkt. Ook de woningmarkt staat onder spanning. En waar ik zakelijk dagelijks actief ben op de arbeidsmarkt waren wij afgelopen jaren privé ook actief zoekende op de woningmarkt.

Wij wilden als gezin verhuizen naar Emmeloord, waar onze kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan en waar ze 3x per week sporten. Het is vandaag de dag verre van eenvoudig om een woning aan te kunnen kopen. Ook de woningmarkt is erg competitief, met veel vraag en (te) weinig aanbod.

Op zoek naar een nieuwe woning

Onze zoektocht naar een nieuwe woning ging niet vanzelf. Wij hebben twee jaar lang woningen bezichtigd, als je al op de lijst kwam om de woning te mogen bekijken, vaak met 20 kijkers of meer was het 1x kijken en wanneer we enthousiast waren direct een bod plaatsen. Natuurlijk waren wij niet de enige die enthousiast waren en werden alle huizen verkocht op inschrijving. Dacht je dat je een mooi bod had geplaatst, naar je gevoel ruim boven de vraagprijs maar kwam je bij lange na nog niet bij de prijs waarvoor de woning uiteindelijk werd verkocht.

Dan ga je naar je wensenlijstje kijken, waar zou je een aanpassing kunnen doen, wat zou je kunnen schrappen. Twee jaar verder zijn de huizenprijzen enorm opgelopen en kijk je bij woningen die je twee jaar terug links liet liggen. Ik snap heel goed dat sommige woningzoekers de moed opgeven.

Maar toen kwam er een kans op ons pad. Een woning die aan de meeste eisen van ons voldeed, buiten funda en makelaars om, maar waar we wel ruim een jaar op moesten wachten. Wikken en wegen natuurlijk maar deze kans lieten wij niet aan ons voorbij gaan en zijn we er vol voor gegaan.

De verbouwing

Natuurlijk wil je van de nieuwe woning jouw eigen paleisje maken. Maar je hebt maar beschikking over een bepaald budget. Een kleine greep uit ons wensenlijstje: alles stucen, alles in de renovlies stuc behang, alles schilderen en sauzen, nieuwe keuken, warmtepomp, zonnepanelen, nieuwe dakpannen, vloerverwarming, nieuwe vloer en nieuwe deuren. Als ik het lijstje zo weer op een rij zet schrik er opnieuw van. Om kosten te besparen hebben we heel veel zelf gedaan, ook hebben we veel hulp gekregen van familie en vrienden. YouTube is voor elke klusser ook een enorme uitkomst. Door het zelf te doen bespaar je op het budget en word je nog trotser op het resultaat. Maar sommige zaken kan je beter uitbesteden aan een specialist.

En daar zie ik weer veel parallellen tussen de uitdagingen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Zowel het vinden van een geschikte woning als het vinden van geschikte werknemers kan een complex en competitief proces zijn. Het uitbesteden van bepaalde taken, zoals het werven van personeel of het inhuren van specialisten voor verbouwingen, biedt in beide gevallen voordelen.

Uitbesteden aan een specialist

Heel veel van mijn opdrachtgevers besteden de werving voor bepaalde lastige vacatures en vraagstukken uit. Dit heeft voor onze opdrachtgever natuurlijk verschillende voordelen:

De opdrachtgever kan zich blijven concentreren op hun kernactiviteit. Het bespaart tijd, geeft onze opdrachtgevers toegang tot een groter talentenpool en bespaart op de lange termijn kosten door het vermijden van het aannemen van de verkeerde kandidaat.

In huis hebben we heel veel zelf gedaan maar ook ik durf niet alles aan en ken mijn beperkingen. Daarom hebben wij ook een heel aantal klussen bij ons in huis uitbesteed aan specialisten. Zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp en het leggen van de vloerverwarming. En zo was het afgelopen winter bij ons in huis gelukkig ook warm en gezellig. Het inhuren van een specialist bespaart niet alleen tijd en moeite maar de juiste specialist levert ook kwaliteit.

Conclusie

Het vinden van de juiste match op zowel de woningmarkt als op de arbeidsmarkt is vaak een uitdaging. Maar met de juiste aanpak en waar nodig de hulp van experts kunnen goede resultaten worden behaald.

foto

Jij liet me erg op m'n gemak voelen en er werd zeer snel gehandeld, had al vrij snel een baan bij Strukton. Nadat ik daar niet echt op m'n plek zat qua werkzaamheden reageerde jij adequaat hierop. Ook was er tussen ons best veel contact in het begin van hoe gaat het etc. Dit was erg fijn. En nu hier bij de Maar zit ik erg op mijn plek en heb dankzij jou hier een baan. Dus kortom hele fijne en goede samenwerking/communicatie en zou Headhuntersteam zeker aanraden voor anderen!

Albert Feenstra