Achter de schermen bij Headhuntersteam

6 mei 2019

Achter de schermen bij Headhuntersteam
Het werk van een consultant

“Het werk van consultants” wordt vaak alleen gezien als het doen van veel acquisitie en het delen van cv’s. Maar het is veel meer dan dat. De functie verschilt natuurlijk per werving- & selectiebureau. Headhuntersteam heeft ervoor gekozen om de klant en de opdrachtgever te binden aan één consultant. De taken zijn daarom niet alleen gericht op acquisitie, maar ook op het onderhouden en versterken van langdurige klantenrelaties. Om een inkijkje te geven in de wereld van detachering en werving & selectie, hebben wij de consultant van werktuigbouwkunde en elektrotechniek uit Groningen, Remco Bolt, een week lang gevolgd.

Maandag
Elke maandag start met een werkbespreking. Tijdens deze werkbespreking komen alle consultants per kantoor samen. Zo ook in Groningen. We houden elkaar op de hoogte van alles wat er speelt. Denk aan bedrijfsbezoeken, sollicitaties, procedures en vacatures. Het geeft een prettige werksfeer wanneer je van de directe collega’s weet wat er in grote lijnen speelt. Je kunt elkaars ervaringen delen en in sommige gevallen voor elkaar inspringen.

De werkbespreking duurt normaal een half uur. Ik ben alleen eerder vertrokken vanwege een afspraak bij een ingenieursbureau in Groningen om 9.00 uur. Na enige moeite is het mij gelukt om met twee bossen bloemen in de auto te kruipen. Ik ben goed onderweg. Ik ga twee werknemers feliciteren met hun nieuwe functie. Eerder dit jaar kreeg ik een exclusieve opdracht van dit ingenieursbureau om een drietal technische functies in te vullen. De eerste twee functies zijn dus ingevuld en daar ben ik erg blij mee. Het gaat om twee engineers, Jeroen en Jaap. In de afgelopen maanden heb ik veel gesprekken gevoerd en kwam ik samen met de bedrijfsleider tot de conclusie dat zij het moeten gaan doen de komende jaren.

Na het bezoek rijd ik weer terug naar ons kantoor. Nog in gedachten verzonken stap ik het kantoor weer binnen. Het zou toch mooi zijn wanneer ik die derde, nog openstaande vacature, ook weet in te vullen. Na de lunch en de bijna dagelijkse wandeling door het Noorderplantsoen staat voor vanmiddag het schrijven van een nieuwsbrief en veelal telefonisch contact op de agenda. Er zijn nog een aantal kandidaten die ik al een tijd niet heb gesproken. Misschien kan ik iets voor ze betekenen.

Dinsdag
Een vaste prik is om de ochtend te beginnen met Kantoorde benadering van enkele relaties en oud klanten die in het verleden ooit voor Headhuntersteam hebben gekozen. Je zult altijd zien; wanneer je met mensen werkt is een ochtend onvoorspelbaar. Dat is voor een groot deel waarom ik deze functie leuk vind. Iedereen heeft zijn eigen motivatie en doel voor ogen en toch moet je er vaak samen uit zien te komen. Om dit ‘spel’ goed te kunnen spelen moet je communicatief sterk zijn. Hier heb je tal van hele dure sales trainingen voor maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat je goed luistert, respect hebt en jezelf bent. Dat heb ik in de laatste jaren wel geleerd.

Soms vliegt de ochtend voorbij door de verschillende gesprekken die je voert en breekt ineens de middag aan. Deze dinsdagmiddag heb ik een intakegesprek in de agenda staan met een sollicitant voor de functie van werkvoorbereider. Het bedrijf waarvoor ik de arbeidsmarkt op ben gegaan is al heel lang een vaste klant. Ik ken ze goed en weet wat hier speelt. Dit zorgt ervoor dat ik het gesprek kritisch kan insteken zodat voorselectie goed verloopt.

Woensdag
Vanochtend ben ik extra vroeg op kantoor. Er staat een training dag op de planning. Samen met een paar collega’s rijd ik richting Emmeloord. Eerder deze week kregen we te horen dat de training in teken zal staan van bezwaartechnieken: Hoe ga je om met klantbezwaren? Welke technieken zijn er om dit te weerleggen? Welke bezwaren hoor jij vaak en hoe ga e hier dan mee om? Schiet je gelijk in de verdediging of blijf je rustig? In ons werk hebben wij dagelijks te maken met bezwaren, afwijzingen en onderhandelingen. Het uiteindelijke doel is eigenlijk altijd een samenwerking aangaan. Om een samenwerking te bewerkstelligen zijn er vaak ‘problemen’ die je uit de weg moet helpen.  Met de zogenaamde bezwaartechnieken leer je hier beter mee om gaan en kun je sneller tot de kern van het probleem komen. Het was dan ook erg leerzaam, al is het naar mijn idee sterk persoonlijk hoe en wanneer je de verschillende technieken toepast. Je moet immers altijd jezelf blijven, anders komt het niet over.

Na de theorie mochten wij in de middag met het team rollenspellen uitvoeren. Deze rollenspellen werden gefilmd om ze later met z’n allen terug te kijken. Het is niet altijd prettig om jezelf terug te zien maar het geeft wel inzicht in hoe jij overkomt. Je wordt bewust van je eigen gedrag en manier van communiceren. Wat ik persoonlijk een prettige techniek vond is het goed luisteren en mee bewegen, vooral wanneer er frustratie is bij de klant, om dit uiteindelijk naar het positieve te draaien en samen tot een oplossing te komen. Na een lange dag waarin heel veel gepraat, geschreven en geluisterd is waren wij allen redelijk uitgeblust. Met nieuwe ideeën en inzichten op zak stap ik samen met mijn collega’s weer in de auto richting Groningen.

Donderdag
Eerder deze week mochten drie kandidaten in gesprek bij een opdrachtgever. Uiteindelijk is één kandidaat overgebleven en zijn twee andere kandidaten afgewezen. Ik ben de aangewezen persoon om deze boodschap over te brengen. Een afwijzingsgesprek voeren vind ik één van mijn minst leuke taken. Ik zoek telefonisch contact met de kandidaten om hen op de hoogte te brengen. Er zijn natuurlijk een aantal punten waar ik het met hen over wil hebben. Vaak probeer je er een positieve draai aan te geven door andere opties aan te dragen. Dit lukt natuurlijk niet altijd. Duidelijke feedback waar ze mee verder kunnen is dan het minimale wat je kunt doen.

Twee jaar geleden heb ik een succesvolle procedure gedraaid bij een rubberfabrikant uit Drenthe. Dit bedrijf heeft mij vorige week opnieuw benaderd en uitgenodigd voor een bezoek. Het bedrijf is op zoek naar een productieleider en wil daarbij graag mijn hulp ontvangen. Als ik aankom en koffie krijg van de HR-adviseur vertelt de financieel directeur mij in een rap tempo wat er momenteel ontbreekt op de werkvloer. Na dit korte gesprek ontmoet ik de toekomstige collega’s en krijg ik van de productiemanager een rondleiding door de productiehallen. Hij wordt de chef van de productieleider en de gesprekken die ik met hem voer geven mij een uitstekend beeld van de situatie. In de weken die volgen kan ik deze indrukken gebruiken om de juiste match te maken, maar ook om de sollicitant een duidelijk beeld te geven van de organisatie en dit blijkt vaak essentieel. Een goed begin dus.

Vrijdag
De vrijdagochtend begint rustig, dat is ook wel eens lekker. Tot ik gebeld word door één van de opdrachtgevers met de vraag of er al updates zijn.
Dit bedrijf is op zoek naar een bedrijfsleider die affiniteit heeft met productieprocessen. 12963869_1258200457528073_535232398623313090_nIk praat hem bij over de vooruitgang, die nog niet daverend is. De markt is krap en het functieprofiel is nog steeds niet 100% helder. Gezamenlijk komen we tot de conclusie dat het goed is om nogmaals stil te staan bij een aantal functie eisen en de vacature anders in de markt te zetten. Het is onderdeel van een procedure om een profiel goed weg te kunnen schrijven zodat het de doelgroep aanspreekt. Het wordt steeds lastiger om een vacature te schrijven die in het oog springt. Het is daarom essentieel om zoveel mogelijk te weten over de functie en de opdrachtgever. Dit resulteert in een concrete vacature die kwalitatief betere reacties oplevert.

Vanaf vier uur is het tijd om af te ronden. Op vrijdagmiddag proberen wij de week goed af te sluiten met een potje tafelvoetbal. Dat lukt natuurlijk niet altijd.. Als het weer ons gestemd is zoeken we met ons team soms een café op. Dit voelt vaak als een goed moment om met je collega’s het werk te bespreken en de week goed af te sluiten, (vaak) met of zonder borrel.

 

foto

Zeer bedreven in het vinden van de juiste mensen, erg sociaal in de omgang, het meedenkende vermogen om goed personeel bij het juiste profiel aan te brengen.

DENC Netherlands