Dark Horse

3 sep. 2018

In het vak van werver/selecteur worden we nog regelmatig verrast door keuzes van kandidaten en opdrachtgevers. We kunnen gerust zeggen dat dit ons vak bijzonder maakt. Sterker nog het verveelt niet en we leren nog dagelijks.

Onlangs werd ik ingeschakeld door een overheidsinstantie. Zij waren op zoek naar de ultieme adviseur die naast inhoudelijke technische kennis beschikte over stevige adviesvaardigheden. In de afstemming van het profiel en de gesprekken met stakeholders werd de lijst van harde criteria eerder langer dan korter. Vanzelfsprekend bewaken wij hierin onze rol en grepen in gedurende het gesprek. Op basis van onze ervaring vragen wij kritisch of de stakeholders een goed beeld hebben van de dynamiek en schaarste van de huidige arbeidsmarkt? We adviseren ze nog eens kritisch naar de waslijst aan harde criteria te kijken en hierin een aantal 'schijnzekerheden' te schrappen.

Op de terugweg evalueerde ik met mijn collega het belang van een 'Dark Horse' in deze procedure. Hij keek mij lachend aan en vroeg om uitleg. Ik zweeg en gaf aan hier gaandeweg dit traject op terug te willen komen.

Na een week zijn we gestart met de werving en hebben hierin alle registers opengetrokken. Uit het aantal reacties zijn wij met een achttal kandidaten het gesprek aan gegaan. Hierin waren er slechts twee die voldoende aansloten en drie kandidaten die op basis van de harde criteria afgewezen moesten worden. Welnu in de selectie zag ik in de groep van 3 kandidaten de 'Dark Horse'.

Wikipedia schrijft hierover:

"Een uitdrukking die uit de (Engelse) paardenracerij stamt: een nauwlijks bekend paard dat weinig kans werd toegedacht bereikt een eervolle plaatsing. In het (financieel) taalgebruik thans vaak gebruikt in de betekenis van: een minder bekend persoon bereikt onverwacht een hoge positie."

Ik besloot de 'Dark Horse' toe te voegen aan de drie kandidaten die gesproken moesten worden. Ik zag het talent, voelde dat deze kandidaat, hoewel iets minder aansluitend op de criteria, iets extra’s bracht. In de toelichting van de kandidaten aan de selectiecommissie ontstond, zoals verwacht, hilariteit, discussie en verwarring. Exact datgene waar ik naar op zoek was. Dit hebben we in selectietrajecten nodig is mijn mening. Niet louter om onze opdrachtgevers nieuwe inzichten te geven en tunnelvisie te vermijden. Het geeft ook kandidaten met nog te ontwikkelen talenten, talent wat nog niet tot wasdom is gekomen mogelijkheden.

Het eindresultaat? De gedoodverfde favoriet won.

En de “dark horse” dan? Die kreeg een prachtige andere functie aangeboden bij onze opdrachtgever en laat in zijn eerste maanden het talent zien wat wij reeds hadden geconstateerd.

Wat hebben wij een prachtig vak!

darkhorse.2

 

foto

Ik heb het samenwerken met Simon Dijkstra van Headhuntersteam Leeuwarden als zeer positief ervaren.
Vanaf het eerste contact is er een hartelijke en open communicatie geweest.
Tijdens het verdere verloop is er steeds goed overleg geweest en minstens even belangrijk een goede terugkoppeling.
Ik wil hem dan ook nogmaals bedanken voor de inzet.

Renzo de Rooij