Een terugblik van de afgelopen 20 jaar

22 dec. 2018

Een terugblik van de afgelopen 20 jaar
Foto: Eigenaren Headhuntersteam van links naar rechts; Carel Ongering, Peter Roorda en Gerard de VriesHeadhuntersteam kende zijn geboorte in 1998. Dit jaar bestaat Headhuntersteam twintig jaar. Om die reden is het een mooi moment is om te afgelopen jaren te evalueren. Eigenaren Peter Roorda en Carel Ongering zijn beiden begonnen bij een technische detacheerder. Daar hebben zij de liefde voor het vak geleerd en ontdekt. Toen deze organisatie ging fuseren bundelden ze elkaars krachten en is Headhuntersteam tot stand gekomen. Deze ondernemers hebben in 1998 de eerste vestiging in Groningen geopend. Door de stijgende arbeidsmarkt groeide Headhuntersteam uit door zich in de loop der jaren door heel Nederland te vestigen. In 2000 heeft Gerard de Vries zich toegevoegd als mede-eigenaar. Met deze drie hoofdige directie en hardwerkende consultants heeft Headhuntersteam zich de afgelopen jaren stevig geworteld in de detachering en werving & selectie van technici, financials en managementposities.

Headhuntersteam was twintig jaar geleden een van de weinige landelijke detacheerders. In de afgelopen tijd is er veel in dit landschap veranderd. Onze dienstverlening is uitgebreid van filesearch en mediasearch naar internet search en hunting. Destijds ontvingen wij dagelijks handgeschreven brieven en de computer werd uitsluitend gebruikt om de database met klantgegevens bij te houden. De vraag naar hoger opgeleid personeel nam steeds meer toe, waardoor wij onze dienstverlening hebben uitgebreid (naast bouw, civiel, werktuigbouwtechniek en elektrotechniek) met het vakgebied finance en management. Dit bleek een goede zet.                                                                                                                        

 

De grootste uitdagingen
De crisis overleven was de grootste uitdaging van de afgelopen 20 jaar.” In 2008 nam de arbeidsvraag enorm af, maar in 2013 merkten wij de crisis pas in alle hevigheid. Hierdoor kregen we een nog sterkere focus op de markt en lag het streven enerzijds op kostenbesparingen en, hoe tegenstrijdig het mag klinken, anderzijds investeringen in een verdere uitrol van de tak finance. In deze periode stond een strakke koers en strategie voor het leiden van Headhuntersteam centraal. “Hoewel dit een uitdagende en spannende periode was, kan ik zeggen dat dit meest leerzame periode tijdens mijn loopbaan is geweest”, aldus Peter Roorda. Uiteindelijk zijn wij redelijk ongeschonden door deze jaren heen gekomen. 

Tegenwoordig
Twintig jaar geleden was een bemiddelingsbureau nog geen gemeengoed. Tegenwoordig kent iedereen wel een werving & selectiebureau/ detacheerder of heeft hier mee te maken gehad. Door de toegenomen digitalisering verloopt het sollicitatieproces een stuk sneller.  Internet geeft ons toegang tot meer talent, waardoor wij nu sneller kunnen schakelen en het talent makkelijker zichtbaar is. Een zorgvuldig opgebouwde database van 20 jaar en ons persoonlijke netwerk stellen ons daarnaast in staat om snel te schakelen op de digitale platvormen. Anderzijds kunnen wij alleen een gefundeerd advies geven als we kandidaten persoonlijk hebben gesproken. Onze kandidaten komen veelal op belangrijke posities terecht en moeten onderscheidend kunnen zijn. Daarom is een persoonlijk gesprek fundamenteel.

Het afgelopen jaar  was een succesvol jaar. Dit komt met name doordat de klant vertrouwen heeft in ons netwerk. Waar we in toenemende mate naar op zoek zijn is commitment met onze opdrachtgevers. Je hebt elkaar keihard nodig om in deze uitdagende arbeidsmarkt tot goede resultaten te komen. Dit geeft alle partijen een voordeel om het selectieproces nog nauwkeuriger in te richten. Daarnaast groeit de economie en is er sprake van een nijpende arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen in de lovende resultaten van dit jaar.

De toekomst
Wij verwachten in de toekomst dat de economie het komende jaar nog zal groeien waarna deze zal gaan afvlakken. Ongetwijfeld zal de schaarste op de arbeidsmarkt nog enige tijd voortduren. Cruciaal is hierin om het netwerk van onze consultants op orde te hebben en verder uit te diepen. Voortschrijdende digitalisering biedt voor Headhuntersteam volop kansen. Anderzijds het verschil bij de invulling van een vacature wordt gemaakt door de juiste skills en ambities van onze kandidaten en opdrachtgevers in kaart te brengen. Kortom detachering en werving & selectie blijft uiteindelijk mensenwerk waarin je elkaar kunt doorgronden. Dit valt gelukkig niet te automatiseren en willen wij juist hierin dagelijks het verschil maken.

 Foto: Eigenaren Headhuntersteam van links naar rechts; Carel Ongering, Peter Roorda en Gerard de Vries

foto

Je verandert niet zo maar van baan als je 28 jaar bij een werkgever hebt gewerkt.
Ik zat een beetje vast in mijn oude functie en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Maar wat en waar vind je de juiste uitdaging?
Het Headhuntersteam heeft daar uitstekend bij geholpen, doordat zij de juiste contacten hebben en weten wat hun kandidaten willen, kunnen ze een goede match maken. Groot voordeel voor zowel werkgever als werknemer is dat er een assessment gemaakt wordt, dit om te kijken of het voor beide partijen een goede keus is om met elkaar te gaan samenwerken

Wim Vosdingh