Samen terug naar het "normaal"

2 jun. 2020

Samen terug naar het “normaal”

boudewijn-bo-boer-wEiPxGQjXUY-unsplashWeer een verhaal wat begint met Corona. Ik heb nog gedacht het niet te doen, maar ik kan er ook niet omheen. Als mensen meteen afhaken snap ik dat ook. Heel veel mensen zijn wel een beetje corona moe. Je kunt de televisie niet aanzetten en het woord valt minstens tien keer. Alsof er in de wereld niets anders meer aan de hand is. We horen niets meer over Syrië, overvolle vluchtelingen kampen, klimaatveranderingen etc.

Het is een nieuwe werkelijkheid waarin wij momenteel leven. Na de eerste paniek reacties blijkt er ook iets van rust terug te keren. Mensen blijken zich best snel te kunnen aanpassen. Het eerste weekend na de maatregelen van onze overheid was er nog enige drukte op de stranden en bospaden maar inmiddels houd iedereen er meer rekening mee en kunnen de maatregelen worden versoepeld. Na maanden rustige straten en lege winkelcentra wordt er langzaam weer ruimte gemaakt voor publiek. Terwijl ik dit schrijf besef ik me eens te meer hoe onwerkelijk het allemaal is.

Topprioriteit is natuurlijk gezond blijven, maar ondertussen is een ieder ook bezig met zijn of haar werk. Onzekerheden als: Is mijn werk er straks nog wel? Hoe moeten we verder na deze crisis? Hoe lang duurt dit nog? Hoe staat de economie er straks voor? Allemaal vragen waarop nog niemand een antwoord heeft. Alhoewel er op televisie wel allerlei mensen suggereren een antwoord te hebben. De werkelijkheid is dat niemand het weet. Nu is onze hoop gevestigd op de verspoelende maatregelen en dat we weer enigszins ons leven kunnen oppakken.

Hoe langer het duurt hoe groter de gevolgen zijn. Niet alleen op economisch terrein, maar zeker ook op sociaal en emotioneel gebied. Gelukkig leven we in een tijdperk van digitale communicatie. Op deze manier kunnen we elkaar toch blijven zien. Dit geldt ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken. De meeste gesprekken gaan via videobellen. Dit is best wennen. Ik ben benieuwd of er ook daadwerkelijk mensen worden aangenomen, zonder elkaar “live”  te zien.

Op het moment dat ik deze blog schrijf, blijven de corona maatregelen zich aandienen. Het is zo langzamerhand een wirwar van regels. Wat mag nu wel en wat niet. Mag ik vrienden op het terras zitten? Zo ja, met hoeveel dan? En op het terras gelden weer ander regels als binnen in het café.

Ik hoop vurig, net zoals vele anderen denk ik, dat we snel weer terug kunnen naar normaal. En dan bedoel ik niet het ‘nieuwe normaal’ waar over gesproken wordt. Ik moet er niet aan denken dat de anderhalve meter maatregel niet verdwijnt. Ik wil gewoon weer mijn klanten bezoeken, omringt zijn door collega’s, handen schudden etc. Maar ja zolang het virus onder ons is hebben we weinig keus denk ik. En laten we eerlijk zijn, tot nu lijkt de anderhalve meter maatregel wel te werken. Aangezien het aantal mensen op de IC  gelukkig blijft dalen. Laten we hopen dat dit na de zomer ook zo blijft.

Ondanks alle negatieve scenario’s die nu geschetst worden voor het bedrijfsleven, blijf ik positief. Vooralsnog hebben onze consultants nog voldoende vacatures in te vullen. Opdrachtgevers blijven opdrachten aanleveren en kandidaten melden zich nog geregeld. Maar uiteindelijk weet niemand wat dit met de economie en werkgelegenheid gaat doen. Dat dit ons gaat raken is onvermijdelijk, maar de grootte van de impact blijft gissen.
Foto directie-86922Laten we echter niet vergeten dat dit virus erg gevaarlijk is en dat een ieder zo langzamerhand wel iemand kent die corona heeft gehad of nog erger, een dierbare die aan deze ziekte is verloren. 

Dus toch ook van mij nog deze boodschap. Blijf gezond en hopelijk tot snel!

Gerard de Vries
Directeur Headhuntersteam

06 13 31 66 77
g.devries@headhuntersteam.nl

foto

Headhuntersteam heeft mij op een zeer professionele manier geholpen aan mijn vervolgstap in de accountancy. Arjen was vanaf de kennismaking erg betrokken. Hij heeft met mij rustig besproken welke mogelijkheden er voor mij zijn en omdat hij een groot netwerk heeft, kon hij mij verschillende opties aanbieden. Ik ben erg blij met de manier hoe Arjen mij benaderd heeft en hoe die mij geholpen heeft. Mocht ik nog een vervolgstap maken binnen de Accountancy is Arjen mijn eerste aanspreekpunt door de prettige ervaring.

Menno Jousma