Zoeken naar een speld in een hooiberg

1 okt. 2019

Zoeken naar een speld in een hooiberg

Emaksym-kaharlytskyi-Q9y3LRuuxmg-unsplashlk bedrijf wil die ene speld in de hooiberg vinden, die precies voldoet aan het “ideale” functieprofiel. Voor sommige organisaties of functies kan deze zoektocht echter een oneindig traject zijn. In ons vak doen wij ons uiterste best, om net wel die speld in de hooiberg te vinden. Wat onze naam al doet vermoeden; “hunting” van talent is een van onze activiteiten. Deze maand lopen wij mee met Arjen Klasens om een goed beeld te krijgen van zijn specifieke “hunt” activiteiten.

 

Vorige maand werd ik gebeld door een opdrachtgever. Deze opdrachtgever heb ik in het verleden meerdere keren geholpen met personeelsinvullingen. Alleen die maand komt hij met een erg uitzonderlijk profiel; een eindverantwoordelijke manager. Het vervullen van een zwaar profiel is lastig. Vaak zijn de geschikte kandidaten latent of niet zoekend naar een nieuwe functie. Deze kandidaten melden zich dan ook niet zelfstandig. Daarnaast speelt privacy een grote rol tijdens het selectieproces. Op basis van het telefoongesprek krijg ik eigenlijk al meteen het gevoel dat het lastig wordt om deze functie vervuld te krijgen door eventueel alleen file-, of internetsearch. Een “hunting” traject is hierin de enige oplossing. Ik besloot om met de opdrachtgever een vervolggesprek in te plannen zodat wij de “hunting” uitgebreid konden bespreken.

 

Het voortraject
Een week later zit ik met de directeur van de organisatie om tafel. Het bedrijf heeft zelf geprobeerd om de vacature in te vullen met traditionele wervingsmiddelen, maar de functie is te zwaar en te complex. Het vinden van de juiste persoon is tijdrovend. Je  moet de juiste middelen hebben en het hebben van een goed netwerk is hierin essentieel. Tijdens het gesprek nemen we nogmaals het functieprofiel door. Ik merk al gauw dat het gaat om een zwaar functieprofiel. De gewenste kandidaat is veelal werkzaam in een soortgelijke positie en niet actief zoekend. In de afstemming zijn vaak specifieke functiekenmerken bepalend om kandidaten te laten nadenken over een overstap.

 

 "Een "hunting" traject zonder wederzijds vertrouwen is gedoemd om te mislukken."

 

Wederzijds vertrouwen
Een "hunting" gaat op basis van vertrouwen. Door de zwaarte van de posities waar discretie en anonimiteit een belangrijke rol spelen. Op voorhand ben ik vaak al bekend met de bedrijfscultuur, onderneming en medewerkers. Het is een tijdrovend traject waarbij je een “commitment” aangaat. Hiervoor moeten alle afspraken worden vastgelegd. De opdrachtgever loopt namelijk het risico dat de openstaande functie na de "hunting" niets oplevert, terwijl er van tevoren een vast bedrag wordt betaald. Aan de andere kant is het traject voor mij tijdrovend en is er een bepaalde druk om te presteren. Je wilt gewoon die kandidaat vinden! Het is daarom belangrijk dat er een gedegen stappenplan samengesteld wordt. Hierin staat ook het tijdsbestek waarin de juiste persoon gevonden moet worden. Vaak is dit een periode van twee maanden. Transparantie is belangrijk, zowel naar de kandidaat als de opdrachtgever.

 

Het zoektraject
Na de afstemming met de opdrachtgever, begint voor mij het zoektraject. Ik maak gebruik van onze files en mijn netwerk. Onze database heeft in die 21 jaar veel kandidaten verzameld die geïnteresseerd zijn in onze vakgebieden (techniek, financiën en management). Daarnaast zijn niet alle kandidaten online vertegenwoordigd, waardoor wij een veel groter bereik hebben. Verder schakel ik mijn netwerk en digitale platformen in, om de geschikte persoon te benaderen.

 

De selectieprocedure
Bij de benadering van kandidaten geven wij niet meteen de opdrachtgever prijs. Pas als de kandidaat geïnteresseerd is in het profiel, geven wij in een persoonlijk gesprek eventueel de naam van de opdrachtgever. Via mijn netwerk heb ik drie kandidaten gesproken, die geïnteresseerd zijn in de functie. De eerste stap is dan om in een persoonlijk gesprek meer te vertellen over de functie. Tijdens dit gesprek is de organisatie niet aanwezig en bespreken wij alleen het functieprofiel en de verwachtingen van de kandidaat.

 

Neutrale setting
Om een “overstap” te maken, moet de nieuwe organisatie meer te bieden hebben dan de huidige organisatie. victoria-heath-sOsPOjp9TOw-unsplashKandidaten vinden hierin niet alleen het salarisperspectief een belangrijke factor, maar juist de details; meer perspectief, participatie, meer autonomie, verantwoordelijkheid of een kortere/ langere reistijd zijn doorslaggevend. Een overstap maken naar een andere organisatie of zelfs de concurrent kan zeer gevoelig liggen. Voor de kandidaat en organisatie is het dan fijn als er een tussenpersoon bij komt kijken. Door onze tussenpositie is het maken van een afspraak of aftastende verkenning van het profiel minder bedreigend. De drempel voor de kandidaat ligt dan een stuk lager, door de neutrale setting.

 

Het vervolggesprek
Een van mijn kandidaten is zeer geïnteresseerd in het profiel. De tweede stap is dan om de kandidaat in gesprek te laten komen met mijn opdrachtgever. Tijdens dit gesprek kan de kandidaat de bedrijfscultuur aftasten en het profiel verder bespreken. Na afloop van dat gesprek, houd ik voornamelijk contact met de kandidaat en opdrachtgever om op de hoogte te blijven van de vooruitgang. Mijn rol neemt na verloop van tijd af. Om het traject goed te evalueren ga ik na het traject langs bij de opdrachtgever om inzicht te geven in de verrichte werkzaamheden en gesprekken.

 

Vertrouwen blijft een kernbegrip tijdens het uitvoeren van een "hunting" traject. Door open kaart te spelen naar de opdrachtgever, laat je zien welke inspanningen je treft om de vacature te vervullen. Vaak hebben de opdrachtgevers hetzelfde traject bewandeld en weten zij hoeveel tijd het vergt om de functie in te vullen. Daarnaast speelt vertrouwen en uiterste discretie voor kandidaten eveneens een belangrijke rol. Werken “achter de schermen” in volledige anonimiteit, heeft zo zijn charme. Heeft u momenteel ook een lastig personeelsvraagstuk liggen? En wilt u inzicht in onze "hunting" activiteiten? Neem dan contact met ons op! Wij bekijken graag de mogelijkheden. 

foto

Headhuntersteam is in staat de juiste match te maken tussen werkgever en werknemer. Dat heb ik recent ervaren bij mijn overstap naar Schuiteman accountants en adviseurs. Nico Nagelhout weet de vertaalslag te maken tussen wat beide partijen zoeken en daar het beste voor hen uit te halen.

Mark Wijnberger