Bouwvakstress

22 jul. 2019

In de Cobouw van afgelopen week las ik dat er zoiets bestaat als 'bouwvakstress'. Ten eerste is dit voor mij een nieuw woord. Een woord dat heel veel zegt. Het heeft mij aan het denken gezet en vroeg mij af of er ook iets dergelijks bestaat voor de werving-, en selectiebranche. Iedereen wil namelijk de procedures nog even voor de vakantie afronden. Nog net even de eerste gesprekken voeren en daarna zo snel mogelijk een contract aanbieden. Het is immers prettig als de nieuwe medewerker direct na de vakantie kan starten. 

construction-646918_1920Het inplannen en afronden is vaak het lastigst. Immers de kandidaten zijn of gaan op vakantie en de ‘beslissers’ binnen onze opdrachtgevers hebben vaak hetzelfde probleem. Ik ben een rondje langs onze consultants gegaan en naar hun ervaringen gevraagd. Iedereen blijkt deze periode anders te beleven. De éne ervaart wel degelijk stress, omdat er druk op de procedures staat.  Terwijl de andere deze tijd juist als positief ervaart. Als consultant heb je nu vooral tijd om kandidaten te hunten en te spreken, omdat de bedrijfsbezoeken op een laag pitje staan. Onze consultants zitten dan ook niet strak gebonden aan de bouwvak. Er zijn een aantal al geweest en er zijn ook een aantal die na de bouwvak op vakantie gaan. Tot die laatste categorie behoren vooral de consultants zonder kinderen of met oudere kinderen. 

Er zijn ook genoeg mensen in de bouwwereld die gewoon doorwerken tijdens de bouwvakantie. Het is hartstikke druk en de projecten moeten af. De bouwbedrijven zijn er dan ook veel aan gelegen om hun opdrachtgevers tevreden te stellen. Misschien niet verstandig, maar wellicht ervaren zij juist wel veel minder stress dan diegenen die wel op vakantie zijn. Komt een aloude discussie toch weer om de hoek kijken. Is de bouwvak nog wel van deze tijd of is het de hoogste tijd om deze af te schaffen? De hele arbeidsmarkt wordt immers steeds flexibeler en het is ook nog eens prachtig weer om te bouwen. Ik vraag mij dan ook af of de bouwvak wel toekomstbestendig is, maar ik ben er nog niet uit. 

Wil jij je oriënteren op de arbeidsmarkt? Kom gerust langs! Op onze kantoren zijn er altijd wel consultants aanwezig. Zij maken graag tijd voor jou en geven vrijblijvend advies.

Namens Headhuntersteam een fijne vakantie toegewenst (zonder bouwvakstress)! 

 

Headhuntersteam
 

foto

Ik heb headhuntersteam leren kennen als een betrokken en gedreven organisatie. Zij weten goed te luisteren en door te vragen om zo samen scherp te krijgen welke persoon wij nu zoeken. Dus ze focussen zich niet alleen op competenties maar ook of iemand in het team en bij de organisatiecultuur past. Zij hebben nu een aantal keren succesvol een nieuwe medewerker geworven voor ons.

Marco Kersing, Manager Vastgoed Oost Flevoland Woondiensten