Dewulf Winsum: een goed bewaard geheim in de Waddenregio

30 jan. 2020

Het bedrijfML 1680

Robuust en stoer materieel in rood en antraciet. In het Friese Winsum worden al bijna tachtig jaar betrouwbare landbouwmachines gemaakt. Van oudsher onder de befaamde naam Miedema, maar sinds 2015 als onderdeel van de eveneens gerenommeerde Belgische Dewulf Goup. De onderneming, met ruim 300 werknemers en 3 vestigingen in België, Nederland en Roemenië, is een topspeler op wereldschaal in betrouwbare machines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen.Door de samenvoeging kunnen afnemers voor al hun landbouwmachines bij één producent terecht. Bovendien is de afzetmarkt vergroot. Er worden machines geëxporteerd naar verschillende continenten, wat ook heeft gezorgd voor een meer gespreide vraag.

Producten en productie

Dewulf ontwikkelt en vervaardigt landbouwmachines met de focus op aardappelteelt. Voor grondbewerking, poten, oogsten, inschuren, sorteren en transport. Per machine zijn vele configuraties beschikbaar om in te spelen op de wensen van klanten. De beide sterke merknamen Miedema en Dewulf zijn naast elkaar blijven bestaan. De vestiging in Winsum (130-150 medewerkers) doet vrijwel alles in eigen beheer. Van engineering en onderdelenbeheer tot lassen, spuiten en assemblage. ,,Alle puzzelstukjes moeten hier op zijn plaats vallen. Het is ontzettend leuk dat van A tot Z te volgen’’, zegt productiemanager Pier Tilma.

De uitdagingenMH 241, presentation belt, 8 roller unit, Smart-Pin

Sinds de integratie met Dewulf zijn de afzetmarkt en de omzet fors gegroeid. De uitdaging van het management op korte termijn is de explosieve groei te handelen, vertelt plantmanager Johan Boonstra. Op de iets langere termijn zijn de logistiek en de productiemiddelen de uitdaging. Vooral bij de productie is een vernieuwingsslag nodig. ,,We willen slimmer en efficiënter gaan werken, zodat we de concurrentie voorblijven.’’ Daarvoor is het nodig de waan van de dag even los te laten en een stapje terug te doen. Werknemers van verschillende afdelingen gaan zich gezamenlijk buigen over optimalisering van de werkprocessen. Ieders vakmanschap wordt zo optimaal benut. ,,Dat is mijn uitdaging’’, zegt productiemanager Tilma. ,,Hoe verdeel ik de talenten en hoe haal ik het beste uit iedereen naar boven.’’Process Engineer 1.1

De mensen

In Winsum heerst de Friese cultuur van nuchterheid, openheid en eerlijkheid. ,,What you see, is what you get’’, zegt Boonstra. Daarnaast zit samenwerken het bedrijf in de genen. ‘Noflik’ samenwerken zelfs. Dat is Fries voor aangenaam en gemoedelijk samenwerken. ,,Dat is trouwens wat anders dan vrijblijvendheid. Samenwerken betekent ook verantwoordelijkheid nemen en dat je op die verantwoordelijkheid wordt aangesproken.’’

Innovatiecluster

,,Deze onderneming levert al heel lang heel goed werk. Mede doordat het maakbedrijf altijd is geïntegreerd met de ontwikkeling van nieuwe machines’’, vervolgt de plantmanager. ,,Toch kennen veel mensen buiten de landbouwsector ons niet. Wat dat betreft zijn we een goed bewaard geheim in de Friese Waddenregio, in de gemeente Waadhoeke.’’ Maar daarin lijkt verandering te komen. Want Dewulf sloot zich onlangs als eerste heavy-duty-bedrijf aan bij de hightechbedrijven van het Innovatiecluster Drachten. ,,Technologische Innovaties zijn cruciaal voor onze klanten’’, legt Boonstra uit.  ,,Daarom innoveren wij voortdurend. Maar de technologische en IT-ontwikkelingen gaan soms zo snel, die kun je niet in je eentje bijbenen.’’ ICD-voorzitter Binne Visser noemt Dewulf ,,een parel in de regio’’.

Drie vacatures

Met name om de slagkracht en de prestaties van het bedrijf te bevorderen is Dewulf Winsum op zoek naar drie nieuwe collega’s. Het gaat in de eerste plaats om een Teamleider Assemblage die leiding geeft aan 30 tot 35 mensen. Zijn opdracht is daarnaast optimalisatie van de werkprocessen. Hij moet daarom goed kunnen samenwerken en een schakel zijn tussen de verschillende afdelingen.

Boonstra: ,,Uiteraard is voor veranderingen ook afstemming en overleg met de andere vestigingen nodig. Dan is het belangrijk dat je je kunt inleven in cultuurverschillen en een brug kunt slaan.’’

Bij engineering (twintig medewerkers) komt een apart team dat de procesoptimalisatie gaat ondersteunen. Voor dit nieuwe team zoekt Dewulf een Productie Engineer. Deze functionaris analyseert de huidige werkprocessen en krijgt de ruimte een blauwdruk voor optimale productie te maken. Hij of zij wordt een belangrijke sparringpartner voor de teamleider assemblage en de medewerkers op de werkvloer.  

Om de groei en daaruit voortvloeiende support vraagstukken in goede banen te leiden wil Dewulf ook de Service afdeling voorzien van een nieuwe Technical Support Adviseur. De adviseur zal dealers, klanten alsook eigen medewerkers adviseren bij onder andere het gebruik van de machines en het opsporen en verhelpen van storingen.

Dit filmpje is een prachtige weergave van de werkwijze van de organisatie.

Untitled

foto

Dankzij Simon heb ik de overstap kunnen doen naar een andere baan in een ander vakgebied. Hij heeft goed naar mijn kwaliteiten gekeken en daadwerkelijk geluisterd wat mijn wensen waren. Vervolgens heeft hij deze met succes bij zijn klanten voorgelegd. Simon bedankt. Topwerk!

Marco Otter