De vier grootste clichés over consultancy

10 mrt. 2021

De vier grootste clichés over consultancy

Regelmatig loop ik op zaterdagochtend over de Groningse markt. De ene marktkoopman probeert boven de anderen uit te komen om zijn appels aan te prijzen. Die zijn goedkoper én lekkerder. Of dit ook echt zo is weet je pas wanneer je eenmaal thuis een hap neemt van je appel. Vaak is dit ook de manier waarop er naar consultancy gekeken wordt. Met veel overtuigingskracht, bombastische teksten en de belofte van de ‘perfecte match’ komen consultants graag bij jou onder de aandacht. Althans, dit is vaak het beeld dat men heeft. Maar in hoeverre klopt deze stereotypering en welke clichés heersen er over deze dienstverlening? Ik heb er vier op een rijtje gezet.

1. Consultants verdienen bakken geld met minimale inzet.

Je kunt als consultant veel geld verdienen, maar net als in veel andere beroepsgroepen moet je daar keihard voor werken. Van het basissalaris word je in ieder geval niet rijk: een junior consultant ontvangt een startsalaris dat rond de 2000 euro per maand ligt. Bij goede prestaties hoort een passende beloning, dit is voor een consultant niet anders. Uit ervaring weet ik echter dat dit altijd gepaard gaat met een hoge mate van inzet en veel teleurstellingen en tegenslagen. Dit is het risico van ons vak en maakt het werk uitdagend. Maar vanzelf gaat het zeker niet.

2. Door de bonusstructuur is de consultant alleen nog geïnteresseerd in het behalen van targets.

Dit is onjuist, uitzonderingen daargelaten. Het één gaat namelijk niet zonder het ander. Daarmee bedoel ik te zeggen dat de relatie met klanten en sollicitanten (mede door de coronacrisis) belangrijker geworden is dan ooit te voren. Grote kans dat de bureaus met een kwalitatief sterk netwerk ook in moeilijke periodes iets voor jou kunnen betekenen. Het is een trend die in de breedte ook binnen andere disciplines steeds beter zichtbaar is: een duurzame klantrelatie opbouwen.

3. Onpersoonlijk, commercieel en vooral uit op het zoveel mogelijk verspreiden van jouw cv.

Zeer herkenbaar. Kwantiteit levert altijd zullen we maar zeggen. In de praktijk is dit echter niet de strategie die bijdraagt aan je geloofwaardigheid, laat staan aan een sterk netwerk. Voor een sollicitant, maar ook zeker voor de opdrachtgever, ligt er de uitdaging om een bureau hierop te selecteren. Ook ik weet inmiddels waar ik mijn appels koop op zaterdagochtend, maar vooral ook waar ik ze niet koop.

4. Veel babbels, maar weinig inhoudelijke kennis van zaken.

Kennis van de markt, daar begint alles mee. Dit is het bestaansrecht van onze bedrijfstak. Een gedegen advies begint altijd met kennis van zaken. Als je het mij vraagt, totale nonsens dus dit cliché. Althans, wanneer je het vak goed beheerst. Maar wat houdt dit dan precies in? Als opdrachtgever mag je primair een betrouwbaar, persoonlijk advies verwachten over de aangedragen sollicitanten. De sollicitant mag een deugdelijk advies verwachten over zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden die het bureau kan bieden om deze kansen tot werkelijkheid te maken.

Wat is consultancy eigenlijk?

De precieze definitie van consultancy luidt als volgt: “de praktijk van het geven van deskundig advies binnen een bepaald vakgebied" (The Consultancy Group, z.d.). Dit is een mooie volzin die heel duidelijk laat zien waar de aandacht van een consultant naar uit dient te gaan, namelijk het verzorgen van deskundig, open en eerlijk advies. Zowel richting de klant als de sollicitant. Voor een marktkoopman misschien niet de beste verkoopstrategie, maar voor een consultant de essentie van een goede dienstverlening.Ontwerp zonder titel_12_

Remco Bolt

Consultant Techniek

 

 

foto

In de eerste instantie had ik gereageerd op een functie bij een corporatie welke de wervingsprocedure uitbesteed heeft bij Headhuntersteam. Ik werd vervolgens de volgende dag al gecontacteerd door Ben Wentink. De functie waarop ik gereageerd had was op dat moment niet mogelijk met mijn werkervaring maar hij wist me te vertellen dat hij wel met mijn profiel aan de slag kon binnen zijn netwerk. Tijdens dit telefoongesprek hebben we dus gelijk een afspraak ingepland om op het kantoor in Zwolle kennis te maken en mijn wensen door te spreken.
Mijn contact met ben heb ik als erg fijn ervaren. Het feit dat ik ook direct een promotie wilde maken t.o.v. mijn huidige functie maakte de opdracht wat complexer. Omdat ik in het verleden slechtere ervaringen heb gehad met consultants was ik een beetje sceptisch. Echter wist Ben mij een week later te vertellen dat er een optie beschikbaar was bij een andere corporatie in Harderwijk. Deze organisatie zocht iets wat precies bij mijn profiel bleek te passen. Ik Heb dus sterk het gevoel dat er in de procedure maatwerk toegepast is en dat Ben deze 2 puzzelstukje perfect in elkaar heeft weten te plaatsen. De afspraken kwamen snel tot stand en het was direct de perfecte match. Daarnaast ben ik ook tevreden over het feit dat Ben de salarisonderhandeling al een slinger in de goede richting heeft gegeven. In principe hoefde ik hier niets meer voor te doen.
Ik ben zeer tevreden. Natuurlijk wil je als sollicitant het liefst iedere dag weten wat er allemaal achter de schermen gebeurt maar dit is niet realistisch. Vooral de pro activiteit en snelheid van het proces is mij zeer goed bevallen.
De uitkomst is dat ik een baan heb! Vorige week heb ik mijn contract kunnen tekenen en 4 december kan ik starten. Mocht ik in de toekomst hulp nodig hebben bij dergelijke vraagstukken dan zal ik zeker weer bij Headhuntersteam aan de bel trekken.

Paul Versteeg