BIM-Modelleur

Wat is een BIM-Modelleur?

Een BIM-modelleur houdt zich bezig met ontwerp-, berekenings-, teken- en beheerwerkzaamheden in het Building Information Model (BIM). BIM is een 3D informatiemodel waarin alle data voor het ontwerpen en bouwen van bouwprojecten wordt vastgelegd.

Wat is BIM?

Building Information Model (BIM), in het Nederlands ook wel Bouwwerk Informatie Model genoemd, staat voor een 3D-informatiemodel. In dit model staan alle gegevens die benodigd zijn voor het realiseren van een bouwproject vastgelegd en verbonden. Voorbeelden van data die in het systeem opgeslagen staan zijn onder andere: bouwtekeningen, berekeningen, calculaties, planningen, verslagen en rapporten. Doordat alle relevante gegevens en informatie in het model toegankelijk zijn, kan het model geraadpleegd worden door alle aangesloten partijen. Voorbeelden van partijen die veelal met BIM werken zijn onder andere architecten, opdrachtgevers, aannemers, leveranciers en installateurs. De informatie is centraal opgeslagen in het BIM-model, iedereen beschikt hierdoor over dezelfde informatie.

Binnen het BIM-systeem functioneren meerdere programma’s samen. Deze programma’s zijn in staat om elk specialistische bewerkingen uit te voeren. Het gaat dan om constructieberekeningen en EPC-berekeningen ten behoeve van de energieprestatiecoëfficiënt. Om de uitwisseling en de samenwerking tussen de verschillende programma’s te realiseren zijn er uitwisselingsstandaarden ontwikkeld. Deze zijn: IDM (Information Delivery Manual), IFD (International Framework for Dictionaries) en IFC (Industry Foundation Classes).

Wat doet een BIM-Modelleur?

Als BIM-Modelleur heb je verschillende werkzaamheden. In deze functie ben je onder andere verantwoordelijk voor het berekenen en ontwerpen van technische installaties. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de controle over software technische zaken en het functioneren van het BIM Model. Voor het uit voeren van het werk wordt veel gebruik gemaakt van het softwareprogramma Revit. Overige werkzaamheden in deze functie zijn:

  • Het controleren van tekenwerk van de CAD Engineer;
  • Selecteren en plaatsen van onderdelen en componenten van de installatie;
  • Modelleren van nieuwe producten in het BIM-Systeem;
  • Documenteren van installatie in het BIM-Systeem;
  • Beoordelen van het bestek, de begroting en programma van eisen (PvE);
  • Toetsen van modellen op haalbaarheid, toepasbaarheid en kwaliteit;
  • Archiveren en onderhouden van gegevens en bestanden;
  • Onderhouden van contacten met leveranciers, opdrachtgevers, ontwerpers en collega’s.

Een BIM-modelleur maakt voor het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden gebruik van meerdere softwaretoepassingen. Voorbeelden hiervan zijn: Revit Structure, Revit Architecture, Revit MEP en AutoCAD.

Waar werkt een BIM-Modelleur?

BIM wordt voornamelijk toegepast binnen technische bouwprojecten. Logischerwijs werkt de BIM-Modelleur dan ook binnen deze sectoren. Hierbij gaat het dan vaak om de bouw, installatietechniek, civiele techniek, grond- weg- en waterbouw (GWW) en utiliteitsbouw.

Hoe word je BIM-Modelleur?

Om BIM-Modelleur te kunnen worden heb je een technische opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau nodig. Veelal aangevuld met specialistische software kennis op het gebied van Revit en AutoCAD. Omdat de BIM-Modelleur nauw samenwerkt met de lead engineer is hij medeverantwoordelijk voor een goede uitvoer van bouwprojecten. Het is daarom van belang dat je in deze functie over bepaalde vaardigheden beschikt. Voorbeelden zijn een goede mondelinge communicatie en het goed kunnen werken in teamverband. In deze functie moet je namelijk goed kunnen schakelen met verschillende partijen en collega’s. Daarnaast is het belangrijk dat je creatief kunt denken en stressbestendig bent.

Welke opleiding voor BIM-Modelleur?

Om als BIM-Modelleur te kunnen werken heb je een technische opleiding nodig. Naast een technische achtergrond is het daarnaast ook van belang dat je even gedegen kennis van softwarepakketten als Revit en AutoCAD beschikt. Relevantie studies voor de functie zijn onder andere:

  • Bouwkunde
  • Civiele techniek
  • Werktuigbouwkunde
  • Installatietechniek
  • Elektrotechniek

Daarnaast is het mogelijk om verschillende specialistische cursussen op het gebied van BIM en Revit te volgen.

Wat verdient een BIM-Modelleur?

Het bruto salaris van een BIM-Modelleur varieert van de € 2.900 tot en met € 4.500 bruto voor een zeer ervaren professional. Daarbij krijg je veelal te maken met de bouw CAO, waardoor je recht hebt op 25 vakantie- en 15 ADV Dagen.

Onze vacatures voor de functie BIM-Modelleur

Resultaat 1-10 van 23 items.
foto

Ik ben nu ongeveer een maand tot volle tevredenheid in dienst bij SPIE via Gerben Brouwer.

Ik wil Gerben bij deze bedanken voor zijn inzet , met name hoe de benadering naar mij toe is geweest voor de vacature.
Ik heb dit ervaren als een open, eerlijk en duidelijke uitleg van de vacature en ook in de afhandeling c.q. onderhandelingen heb ik als zeer prettig ervaren.
Bij deze verheug ik mij ook op onze verdere samenwerking en nogmaals bedankt.

Marcel Snijder