Een calculator is iemand die berekeningen maakt van de benodigde materialen en uren voor bouwprojecten, om op basis hiervan een begroting op te stellen. Die berekeningen maakt hij aan de hand van onder meer bestekken, tekeningen en prijsgegevens.
In sommige organisaties valt de rol van calculator samen met die van werkvoorbereider. Algemeen gesteld is de functie van werkvoorbereider breder dan die van calculator: naast de kostencalculaties houdt een werkvoorbereider zich bijvoorbeeld ook bezig met het voorbereiden van bouwwerkzaamheden en het samenstellen van werkinstructies. Daarnaast is een werkvoorbereider vooral betrokken bij technische projecten, terwijl een calculator met name in de bouw actief is.
De precieze taken die een calculator heeft, kunnen enigszins verschillen per organisatie. Over het algemeen vallen zijn werkzaamheden uiteen in drie hoofdtaken:
1. Uitrekenen van materialen en hoeveelheden
De calculator verzamelt de benodigde projectgegevens (bijvoorbeeld bestek, bestektekeningen, voorlopig ontwerp, definitiek ontwerp en nota van inlichtingen) en bestudeert deze nauwkeurig. Op basis hiervan bepaalt hij de benodige materialen en hoeveelheden en bepaalt hij de kostprijzen. Dit alles onderbouwt hij met een zogeheten uittrekstaat, waarin van alle materialen wordt vermeld om welke maten, uitvoeringen en aantallen het gaat.
Deeltaken bij deze kerntaak zijn bijvoorbeeld:
2. Aanvragen en verwerken van offertes
Om tot een begroting te kunnen komen, dient de calculator eerst te bepalen voor welke onderdelen offertes moeten worden aangevraagd bij onderaannemers en/of leveranciers. Wanneer de offertes zijn uitgebracht, zal de calculator deze (vaak in samenwerking met een projectleider of leidinggevende) met elkaar vergelijken. Dit wordt ook wel het spiegelen van offertes genoemd.
Onder deze kerntaak vallen bijvoorbeeld de volgende deeltaken:
3. Opstellen van begrotingen
Op basis van de uitgetrokken materialen, hoeveelheden en prijzen (opgenomen in de uittrekstaten) stelt de calculator de zogeheten ‘moederbegroting op’. Vanuit deze moederbegroting kunnen verschillende begrotingen worden samengesteld. Onderdeel van de begroting is de aanbestedingssom, die wordt bepaald vanuit de algemene uitvoeringskosten van het project.
Deeltaken zijn bijvoorbeeld:
Als calculator ben je over het algemeen werkzaam bij een aannemersbedrijf, architectenbureau, adviesbureau in de bouw of bij de overheid. Tot je directe collega’s behoren bijvoorbeeld planners, architecten, uitvoerders, (onder)aannemers, projectleiders, bouwkundig tekenaars en technisch tekenaars.
Sommige calculators hebben zich gespecialiseerd op een bepaald onderdeel van de bouwsector; zij zijn bijvoorbeeld calculator renovatie en onderhoud, calculator wegenbouw of calculator dak- en geveltechniek.
Hoe word je calculator?
Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om als calculator aan het werk te gaan, alle op mbo-niveau. Voorbeelden hiervan zijn:
De invulling van de vacature voor mijn huidige functie was uitgezet bij Headhuntersteam. Vanaf het eerste gesprek tot na de eerste werkweken heb ik het contact met Gerard de Vries van Headhuntersteam Zwolle als prettig, persoonlijk en open ervaren. Gerard toonde zich meermaals betrokken door, ook na de eerste gesprekken met hem, te vragen hoe het gaat en of er nog zaken zijn waarbij hij kan helpen. Ik heb inhoudelijk professionele en doortastende gesprekken gevoerd met Gerard, waarbij ik altijd het gevoel heb gehad dat er goed werd gekeken naar of ik als persoon pas bij de organisatie en functie. En dat is gelukt, inmiddels heb ik na een jaar mijn handtekening kunnen zetten onder een vast contract; we zijn een goede match! Gerard en Headhuntersteam, enorm bedankt.
Marieke Bentink© Headhuntersteam 2025 | Privacy Policy | realisatie: releaz