Hoe (schijn)zelfstandig ben jij? Check het nu!

29 nov. 2024

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid met de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Vanaf dan bestaat er een grotere kans op een boete of een naheffing bij schijnzelfstandigheid. Dit is wanneer je als zelfstandige eigenlijk in loondienst bent. Daarom is het belangrijk om eens goed naar de relatie met je opdrachtgever te kijken. Ben jij als zelfstandige eigenlijk in loondienst? Met deze tips check je het:

 

1. Neem je opdracht en opdrachtgever onder de loep
Werk je voor maar één opdrachtgever voor een langere periode (minimaal 3 maanden en 20 uur per week), dan denkt de belastingdienst misschien dat je in loondienst bent. Heb je meerdere opdrachtgevers en werk je telkens maar een korte periode voor een opdrachtgever, maak je dan geen zorgen.

2. Je zelfstandigheid is bepalend
Hoe zelfstandigheid ben je eigenlijk? Dat is belangrijk om je af te vragen. Wie bepaalt hoe en wanneer je werkt? Is het jouw werkgever die je vertelt wat je werktijden zijn en wat de manier is waarop je je werk doet, dan pas je meer bij een werknemer in loondienst en lijk je op een schijnzelfstandige.

3. Je salaris vertelt je meer dan je denkt
Kijk eens naar je inkomen als ondernemer. Zit er weinig variatie in? Is het geld dat je verdient vergelijkbaar met werknemers in loondienst en krijg je salaris op een vast moment? Dan word je mogelijk gezien als schijnzelfstandige.

4. Hoe groot zijn je financiële risico’s?
Als zelfstandige loop je meer risico omdat je zelf verantwoordelijk bent voor vrijwel alle aspecten van je werk én financiën. Maar je loopt bijvoorbeeld ook meer risico wanneer je onder de maat presteert. Maar word je betaald voor je inzet en niet op basis van je resultaat? Of krijg je doorbetaald wanneer je ziek bent? Dan loop je weinig financieel risico en lijkt de relatie met je opdrachtgever meer op loondienst.

5. Kijk naar de taken binnen de organisatie
Hoe ziet het werk eruit dat je doet? Zijn je taken niet anders dan die van vaste werknemers? Is je werk een kernonderdeel van de organisatie? Bovendien: gebeurt er iets met je en kun je jezelf niet vervangen, dan ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk niet als ondernemer.

6. Ben je vervangbaar?
Als je verplicht bent om zelf de klus uit te voeren en kun je niet zomaar iemand anders sturen om het werk voor jou te doen, dan zegt dit iets over je vervangbaarheid. Als zelfstandige heb je meer vrijheid om je te laten vervangen. Het is dus echt niet gek om jezelf eens af te vragen hoe vervangbaar je eigenlijk bent. Mag jij je alleen met toestemming van de werkgever vervangen? Dan hoort dit meer bij loondienst.

7. De financiële investeringen voor je werkzaamheden
Dit klinkt misschien logisch, maar wanneer je zelfstandig bent dan investeer je meer in je werk dan wanneer je in loondienst bent. Kijk daarom nog eens goed naar je financiën. Ben jij niet degene die investeert in je eigen materiaal of gereedschap? Dan kan dit wijzen op schijnzelfstandigheid. 

 

De gevolgen van schijnzelfstandigheid

Ziet de Belastingdienst jou als schijnzelfstandige? Dan heeft dit gevolgen voor jou als ondernemer, maar ook voor jouw opdrachtgever. Goed om te weten: de Belastingdienst controleert niet met terugwerkende kracht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over eerdere opdrachten. Maar vanaf 2025 loop je risico's:

Hoge boetes en naheffingen
Je krijgt als schijnzelfstandige te maken met extra kosten doordat je een boete of naheffing moet betalen, of je krijgt te maken met correctieverplichtingen.

Terugbetaling van aftrekposten en belastingvoordelen
Bij schijnzelfstandigheid verlies je fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en (als startende ondernemer) de startersaftrek.

Meer onzekerheid bij opdrachten
Je loopt meer risico op last minute annuleringen van opdrachten, omdat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer niet duidelijk is.

De werkgever moet loonheffing inhouden en betalen
Is er sprake van schijnzelfstandigheid, dan wordt de opdrachtgever gezien als werkgever en moet deze loonheffing inhouden en betalen zoals: loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet: werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw.

 

Vragen? Neem contact op

Ben je zelfstandige ondernemer en twijfel je of de Belastingdienst je als schijnzelfstandige ziet? Voorkom problemen en check op de website van de Belastingdienst of je aan de regels voldoet. Of neem contact op met één van onze consultants.We helpen je graag verder.  

foto

''Ik ben heel goed geholpen door Yoeri Claassen van het Headhuntersteam aan een leuke opdracht.
Door middel van een kennismakingsgesprek met Yoeri bij het Headhuntersteam kantoor aan de Herengracht kon ik toelichten wat voor type opdracht ik zoek en wat mijn werkervaring is. Op basis van dit gesprek kreeg ik binnen een week een opdracht aangeboden waarbij ik werd geïntroduceerd en kon meteen beginnen.''

Sumeet Sharma